Lilla virkskolan

Lilla virkskolan

Efter att ha pratat med ett par av mina vänner blev jag varse om att det inte är alla som vet hur man virkar. Många har sagt till mig att de gärna skulle vilja men de har ingen som kan lära dem eller vet helt enkelt inte var man ska börja. Det här tänkte jag ändra på. För med tanke på hur många av mina projekt som är virkningsprojekt så kan det ju vara bra att det finns en liten virkintroduktion. Det är ju inte som sagt inte alla som har haft turen att ha fått lära sig hur man virkar redan som liten.Lilla virkskolan kommer att vara i 5 delar och byggas på allteftersom. Så om du tillhör en av dem som vill lära sig hur man virkar så kan du hänga med i min lilla virkskola!

Första steget när man ska börja virka är ett som oftast glöms bort att visas, hur man gör en ögla. Nedan har jag gjort en video som visar hur man gör en virkögla.

Del 2 i lilla virkskolan visar hur man gör en luftmaska. Luftmaskan är viktig att kunna. Den är grunden i många virkmönster och knyter ofta ihop ett mönster. När man exempelvis virkar en duk börjar man med ett givet antal luftmaskor som sedan knyts samman med en smygmaska. Många gånger använder man luftmaskor i början av en ny rad efter att man har vänt på ett arbete. Istället för att virka en fastmaska eller stolpe är det då vanligt att virka en luftmaska respektive två luftmaskor.

Del 3 i lilla virkskolan lär dig hur man gör en smygmaska för att forma en ring. Smygmaskan behövs i ett mönster för att dels alldeles i början kunna forma en ring som man sedan utgår från, dels för att knyta samman ett varv med det föregående utan att få en ojämn kant. I andra fall används smygmaskan när man vill börja ett varv lite längre fram än från tidigare startpunkt. I alla dessa fall är smygmaskan mycket behändlig och lämnar inte några klumpiga detaljer i det färdiga arbetet.

Nedan har jag gjort en video som visar hur man gör en smygmaska för att skapa en ring.

Del 4 i lilla virkskolan visar hur man virkar en fastmaska. Fastmaskan är den vanligaste maskan som man virkar. När man virkar amigurumis är det fastmaskan som gäller så vill du virka små söta djur och sagofigurer så ska du definitivt kika på klippet nedan – hur man gör en fastmaska.

Del 5 i lilla virkskolan handlar om hur man gör en halvstolpe. Halvstolpen dyker upp lite här och var i olika mönster och är lite mindre än en vanlig stolpe. Halvstolpen har vanligtvis förkortningen ”hst”. Halvstolpen använde jag ganska flitigt i ett mönster härförleden, i Hello Kitty mössan. Nedan har jag gjort en video som visar hur man virkar en halvstolpe.

Del 6. 

Lilla virkskolan ska idag visa hur man gör en stolpe. Stolpen är en av de vanligaste maskorna som man virkar och utgör ofta grunden i mer komplicerade mönster och grupper som ex. snäckan i BabyBadRocken. I virkbeskrivningar skriver man ut stolpen som förkortningen ”st”. Jag har gjort en instruktionsvideo som visar dig hur man virkar en stolpe. Kika nedan

Den magiska ringen är vad lilla virkskolan har att bjuda på idag. Del 7 i virkskolan utgör själva början för nästan alla amigurumimönster. Om själva ringen är så värst magisk vet jag inte, inte är jag heller helt säker på att den svenska benämningen heter just magisk ring, men det fina i kråksången är att ringen går att öppnas och stängas igen. Nu har jag inte hunnit att lägga upp några mönster på amigurumis ännu men det kommer. Det närmaste som finns är hund/kattleksaken Den ljudlösa bollen som man kan virka så länge. Förkortas dst.

Del 8 i lilla virkskolan visar hur du virkar en dubbestolpe. Dubbelstolpen används ofta när man virkar dukar, eller lite mer komplicerade mönster i kombinationer. Den förkortas dst. Dubbelstolpen görs på samma sätt som en vanlig stolpe men skillnaden är att den blir lite högre. Se här nedan i videon hur det går till.

Förkortningar:

sm= smygmaska

m= maska

fm=fastmaska

lm= luftmaska

hst= halvstolpe

st= stolpe

dst= dubbelstolpe

magisk ring

vr= varvet runt

hopt=hoptagning

 

Leave a Reply

Follow

Get every new post on this blog delivered to your Inbox.

Join other followers: